Jobba miljövänligt inom personlig assistans i Göteborg – vad krävs, går det?

Inga specifika utbildningskrav för personliga assistenter

Det finns inget som säger att personliga assistenter behöver ha någon specifik utbildning, till skillnad från läkare eller sjuksköterskor. Däremot kan olika arbetsgivare, i form av assistansbolag, ställa olika krav. Vissa kräver exempelvis att sökande har minst en gymnasieutbildning, medan andra inte kräver det.

Körkort och språkkunskaper är vanliga krav

I lediga jobbannonser för personliga assistenter i Göteborg kan man också se att körkort är ett vanligt krav för många tjänster. Detta beror troligen på att brukaren önskar att kunna ta sig till olika platser med bil.

Vissa annonser ställer också krav på språkkunskaper och att sökande inte röker. Sådana krav baseras oftast på brukarens önskemål.

Erfarenhet och personliga egenskaper viktiga för att få jobb

Även om många lediga tjänster inom personlig assistans i Göteborg kräver tidigare erfarenhet, är personliga egenskaper och personkemi med brukaren oftast det som avgör vem som får jobbet.

God tillgång på jobb inom personlig assistans i Göteborg

Det finns goda möjligheter att få jobb inom personlig assistans i Göteborg, särskilt för dem med tidigare erfarenhet. Det finns många aktiva jobbannonser hos Arbetsförmedlingen, och man kan även kontakta assistansbolag och lämna sitt CV. Vikarier behövs ofta inom yrket, vilket kan vara en utmärkt extrajobb.

Det är också viktigt att man har en god personkemi med brukaren, vilket kan vara en utmaning om man har olika personligheter eller bakgrund. Man behöver vara lyhörd, empatisk och ha en god kommunikation för att kunna skapa en positiv och trygg relation med brukaren. Dessutom kräver arbetet en hög grad av ansvar och man måste vara beredd att hantera olika situationer som kan uppstå i arbetet.

Flexibilitet viktig för att få jobb

Att arbeta som personlig assistent innebär ofta obekväma arbetstider. Den som är flexibel när det gäller arbetstider har större chans att få jobb än någon som bara kan arbeta dagtid. Vanliga arbetstider inkluderar vaken natt, kvällar och helger samt jourtid.


Det finns inga specifika utbildningskrav för personliga assistenter, men olika arbetsgivare och brukare kan ställa olika krav. Körkort och språkkunskaper är vanliga krav. Personliga egenskaper och personkemi med brukaren är ofta avgörande för att få jobbet. Det finns goda möjligheter till jobb inom personlig assistans i Göteborg, men det kan innebära obekväma arbetstider.

Från Eko+

Add a Comment

Your email address will not be published.