Vad gör man när man har svårt att sova?

Vad ska man egentligen göra när man har svårt att sova? De vanligaste orsakerna är säkert att man är överansträngd eller orolig över något. Det kan handla om jobbet eller privatlivet, att man har det svårt eller att man känner att man inte räcker till. Sen kan det ju förstås också handla om ekonomin. 

Men vissa personer har helt enkelt svårare att sova än andra och sånt kan vara tufft att komma till bukt med. Hur man påverkas av för lite sömn är också olika förstås. Så hur ska man göra då om man har svårt att sova eller känner att man får för lite sömn? 

Om man har riktigt svår att sova och har lidit av sömnlöshet under många dagar eller under en längre period så kanske man behöver läkarhjälp och se över om det är något fel med exempelvis ämnesomsättningen eller om man har underskott på sånt som viktiga vitaminer. 

I värsta fall får man väl tänka på att man kanske skulle behöva sömntabletter. Det kan ju en läkare hjälpa till med att skriva ut på recept. Men det finns faktiskt numera också receptfria sömntabletter vilket innebär att man kan pröva sådant själv.

Men det behöver ju faktiskt inte vara så att du behöver inskaffa hjälp i tablettform. Har du tänkt på att du kanske rör sig för lite? Man behöver ju faktiskt både rörelse och ljus. Man behöver motion för att kunna koppla av ordentligt. Och ljuset behövs för att reglera dygnsrytmen. Kroppen måste ju få veta när det är dag, kväll eller natt. 

Dessutom blir man gladare och på bättre humör om man får ljus och bra luftombyte. Kroppen blir mera avslappnad och man kanske till och med börja le inombords av en härlig vårpromenad som gör att hela kroppen och sinne smittas och så blir man glad och kan sova bättre. Så att man ska ta promenader i vackert väder är ju självklart. 

En annan sak man kan tänka på är att äta regelbundet och inte för sent på kvällen. Om man äter oregelbundet och framförallt om man äter starka, kryddiga saker sent på kvällen så kan man bli spirrig och känna typ som att man har myror under huden. 

För mycket kaffe eller te sent på kvällen är inte heller bra. Precis som starka kryddor som Chili så kan kaffe och te, men genom koffeinet göra en övervital eller forta på tankearbete så mycket att det kan vara svårt att koppla av. 

Besök denna sidan när du behöver hjälp till att kicka igång din kreativitet igen – Då tänker man inte så mycket på sin trötthet – Istället börja man samla energi! 6 tips när kreativiteten tryter!

Tyvärr så kan man inte göra så mycket åt en jobbig arbetssituation som negativa arbetskamrater eller skrikiga chefer. Man kanske inte kan trappa ner på jobbet på grund av arbetsbelastningen, att man har personliga deadlines eller om det inte finns andra som kan ta över jobbet.

Inte heller är det så lätt att sluta grubbla om man har en jobbig ekonomisk situation, som att pengarna inte räcker till. Under sådana jobbiga tider, se till att du har goda vänner att prata med. Försök umgås med positiva personer så kan man hjälpas åt med att lyfta upp varandra.   

Musik i lugna och vackra toner sägs ha en lugnande effekt. Sedan finns också supertråkiga berättelser på nätet, som är till för att riktigt tråka ut lyssnaren att till slut falla i sömn av ren tristess. Detta har med framgång visat sig fungera både för barn och vuxna. Här finns olika alternativ på bärbara högtalare till bättre priser på: Sonos Black Friday om det skulle passa bättre att kunna bära den med sig.