Miljöbilar – Ett smart val

Miljöbilar är det smarta valet

Idag är miljön något som tas på allt mer allvar och allt fler företag anpassar sina hållbarhetsplaner för att främja miljön. Något som vi människor använder varje dag världen över är fordon och speciellt bilar. Bilar är det populäraste valet när det kommer till färdmedel både privat, men även i företag.

Idag går det att förutom att köpa en bil, så går det att leasa en bil och använda antingen privat eller i företaget. Vad som är nytt på marknaden för många, men som faktiskt funnits sedan flera år tillbaka är miljöbilar.

miljobilar-ett-smart-val

Vad är miljöbilar?

Miljöbilar är bilar som drivs av bränslen som är framtagna för att värna om miljön och inte ha lika stor miljöpåverkan som exempelvis bensin och diesel. Miljöbilar drivs av bränslena el, etanol, biogas och av bränslen som är förnybara med låg påverkan av miljön. Miljöbilar smittar… eller?

Det är inte bara vanliga personbilar som finns att ta del av i miljöperspektiv. När det kommer till miljöbilar, så finns de för större bilar i form av minibussar och även för lastbilar av typen lätt. För tyngre lastbilar utvecklas ännu miljöbilar för den typen, men utbudet som är populärast och som är mer utbrett är för personbilar, lätta lastbilar och minibussar.

När det kommer till fördelar, så är det inte bara miljön som tar fördel av användandet av miljöbilar. Det är även du som ägare av en miljöbil som får ta del av förmåner när du väljer att använda dig av en miljöbil istället för en bil som drivs av bränslen så som diesel eller bensin. När du ska leasa bil eller använda dig av bilen i tjänst, så blir förmånsvärdet minskat och det blir en märkbar minskning jämfört med en ”vanlig” bil. Utöver förmånerna med en nedsättning i pris, så ges även en så kallad ”klimatbonus” till de miljöfordon som har ett utsläpp av koldioxid på upp till 70 gram per kilometer.

Läs mer om teknik och bilteknik här.

Genom bloggen Watty så kan du välja den mest miljövänliga bilen watty

miljobilar-ett-smart-val

Nedsättningen av priset gäller för de miljöbilar som drivs av el, naturgas, biogas eller som är en laddhybrid. Laddhybrider är de fordon som drivs av el och som är ett av de populärare alternativen till miljöbilar. Exempelvis är bilföretaget Tesla en stor aktör när det kommer till miljöbilar som drivs av el. När det kommer till miljöbilar och just elbilar, så finns det två typer av elbilar: helelektriska fordon (AEV) och plug-in hybridelektriska fordon (PHEV). AEV inkluderar elektriska fordon (BEV) och elektriska fordon med bränsleceller (FCEV).

Det vanligaste sättet att ladda sin elbil är via elnätet, men båda typerna av elbilar laddas delvis med, så kallade, regenerativa bromsar som innebär att de genererar elektricitet från en del av den koncentrerade energi som normalt går förlorad under en vanlig inbromsning på bränsledrivna fordon. Helelektriska fordon (AEV) kör endast på el. De flesta av dem räcker i 160 kilometer helt elektriska, medan vissa lyxmodeller sträcker sig ända till 400 kilometer. När batteriet blir urladdat tar det ungefär 30 minuter till nästan en hel dag (med laddning på nivå 1), beroende på typ av laddare och batteri, till att få det uppladdat igen.

För att få ett rent och organiserat garage läs även på budsautomotiveservice.com

Utvecklandet av miljöbilar går ständigt framåt och allt fler bilföretag och biltillverkare arbetar för att skapa bättre och mer miljövänliga bilar och fordon som går i enlighet med hållbarhetsplaner som regeringen utfärdat och som allt fler företag tar efter i sin egen organisation. Med det stora utbudet av olika typer av bränslen som finns för miljöbilar, så ger det kommande ägare en större valfrihet och som utvecklingskurvan ser ut. Så kommer allt fler att välja att köra miljöbilar och de bilarna som använder sig av fossila bränslen som bensin och diesel kommer att konkurreras ut i takt med att utvecklingen går framåt. Läs mer om hur miljövänlig en gammal bil kan bli.

Även bilverkstäder måste anpassa sig efter utvecklingen. Driver du en bilverkstad och vill hitta en miljömedveten städfirma i Göteborg? Så titta här sverigeco.se

Vill du läsa mer om våra inlägg för miljön, så kan du klicka här.

Är du intresserad av elbilar och hur de fungerar, rekommenderar vi att du läser mer på Bilkungen.se.

Läs även hur du underhåller bilen tryck då på dekkpartner.se

Jämför även vilken bilbelysning som är mest miljövänligast LED, Glöd eller Laser belysning i denna bloggen intelmodularserver

Utforska bloggen sportbilcenter som har fler artiklar inom samma ämne