LED – Ett lysande miljöval

LED – Verkligen ett lysande miljöval

Light Emitting Diod eller LED som den är mer känd vid, är en lampa som är energisnål och som bidrar med ett konkurrenskraftigt ljus. Dessa lampor har blivit allt populärare och är ett alternativ till exempelvis Halogen. Med den här lampan får du ett kraftfullare ljus än generella glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin fördelaktiga sockeldesign.

Fördelen med dessa lampor är att de har en mycket lång förbrukningstid som skiljer sig stort mot resterade strålkastares livslängd. Vad som är avgörande för hur länge lampan håller är mängden värme som den utsätts för. Hög värme förbrukar lampan snabbare och det är viktigt att montera utförligt lampan efter instruktionerna i den medföljande manualen.

Vill du läsa mer om hur ljusteknik kan göra skillnad? Läs mer hos Jeapie.com.

led-ett-bra-miljoval

Är LED lampor mer miljövänliga?

Dessa lampor är designade för att hålla länge och för att samtidigt leverera bästa ljuset som är möjligt. Varför den håller så länge är på grund av Dioden i lampan som är skapad för att inte dra lika mycket ström. Dessa lampor drar mycket mindre ström jämfört med sin föregångare glödlampan och har en märkbart snabbare antändningsfrekvens gentemot glödlampan. Det är verkligen till sin fördel om du använder dessa lampor när du vill spara på elförbrukningen, men du samtidigt vill ha ett riktigt bra ljus i ditt hem eller där du vill ha det upplyst.

Det finns dessutom möjlighet att byta från den traditionella halogenlampan till den här nya miljöanpassade lampan. Varför det är vanligt att byta till LED är för att det till störst del endast är fördelar med den typen av lampa. Med denna lampan så är fördelen den långa tid som lampan håller innan den brinner ut, vilket skiljer sig stort mot andra lampor som finns ute på marknaden idag. På grund utav att dioder i lampans belysning inte når samma värme som exempelvis halogen och det gör att dessa lampor är mycket mer uthålliga och får en längre livslängd.

Lys upp hemmet med ett ordentligt städ! Ta hjälp av Sverigeco.se

led-ett-bra-miljoval

Varför ska jag välja LED?

LED-ljus är flera små lysdioder som skapar ett starkt ljus med en väldigt låg energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Den elektriska belastningen på en bil har idag blivit en viktig fråga och ett led i rätt riktning är användandet av LED. LED för bilar har en lång livslängd och själva materialet i lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar och strax över. Vad som avgör hur lång livstid som lampan har är hur lampans design ser ut och hur effektivt den avleder värme.

En av LED lampans svaga punkter är värmeutveckling och detta kan begränsa lampans livslängd med upp till hela 80 procent. Utvecklingen har gått framåt gällande tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag har en bättre design är vad de hade för bara ett par år sedan.

Den tidigare nämnda lysdioden är en halvledare som avger ljus när ström passerar genom den och fungerar endast när ström flyter i en riktning. Då det är väldigt lite ström som behövs för att lysa upp en lysdiod, så är energin som skickas från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Halogenlampor.

Sammanfattningsvis så är LED ett mycket miljövänligt alternativ när det kommer till belysning. Lampan har en lång livslängd med minimal elförbrukning, vilket gör att den står ut i mängden av alla olika sorters lampor och tillbehör till belysning som det finns på marknaden idag. Både den traditionella glödlampan och Halogen är ingen match när det kommer till jämförelse med LED.

Är du berättigad till assistans? Läs mer på assistansblogg.se.

LED inom fordonsbelysning

Du kan också välja LED tekniken på ditt fordon. Det finns en rad olika alternativ till just din bil som drar mindre energi och som presterar ännu bättre än din inbyggda halogenlampa.

LED-lampor inom LED Ramp till just ditt fordon kan du hitta här:

https://www.xenonkungen.com/se/produkter/ledramper/

LED Ramp är ett extraljus som skiner upp vintermörkret och kan vara livsavgörande. Extraljus finns också i andra utförande med jus LED teknologin. Ett av de mer populära extraljus som finns till bil är NBB Alpha 225

Vill du läsa mer om hur ditt val av bil bidrar till hur miljön påverkas? Då rekommenderar vi att du läser mer om det i vårt inlägg ”Miljöbilar – Ett smart val” här.