Greta Thunberg – För klimatet

Greta Thunberg – För klimatet

Greta Thunberg tog världen med storm i maj 2018 när hon gav kampen för miljön ett ansikte och ett namn. Hon är en av de klimataktivister som vunnit mest mark på kortast tid och som med sin ringa ålder på 15 års ålder, är hon en av de yngsta klimataktivisterna i världen med sin höga kändisnivå.

Vill du förenkla din vardag på ett hållbart sätt? Läs mer här.

greta-thunberg-for-klimatet

Det hela började med att Greta Thunberg vann en tävling i skolan där priset var att få sin artikel publicerad i en lokal tidning. Artikeln som hon skrev var om klimatförändringar och vart världen är på väg i dagens läge. Ungefär tre månader senare började Greta protestera framför den svenska parlamentsbyggnaden och lovade att fortsätta att protestera tills den svenska regeringen uppnår det koldioxidutsläppsmål som världsledarna enades om i Paris under 2015.

En av de mest kända bilderna på Greta är när hon höll upp en skylt med texten “Skolstrejk för klimatet”. Varje fredag under augusti 2018 uppmanade hon studenter via sociala medier runt om i världen att gå med i hennes protest mot klimatarbetet. Gretas protester och uppmaningar blev allt fler och så småningom började allt fler stunder och person protestera runt om i världen och aktiviteten/protesten spreds med hashtaggen #FridaysForFuture som blev ett samlingsnamn för själva protesten.

Protesterandet och uppmaningarna växte mer och mer för varje protest och från och med i december 2018 hade Greta nått ut till mer än 20 000 studenter världen över som protesterade tillsammans med henne för #FridaysForFuture. Protesterna fick en enorm spridning och det blev speciellt uppmärksammat i länder som Australien, Storbritannien, Belgien, USA och Japan för att nämna några.

Efter att ha sett hur mycket Gretas protester påverkat omvärlden och hur hon lyckats nå ut med sitt budskap valde hon att göra en egen turné där hon åkte till land efter land för att träffa de som hade valt att stötta henne i sin protest och för att ytterligare nå ut internationellt med sin rörelse.

Eftersom Greta slog ett så stort slag för klimatet valde hon därför att färdas med tåg till de länderna som hon ville möta sina supportrar. Tåg är idag bevisat att vara ett av de mest miljövänliga alternativen och ett självklart val för en klimataktivist som Greta Thunberg.

Läs mer om trädgård, inredning och en bättre miljö på gardeningshovels.com.

greta-thunberg-for-klimatet

Vad var nästa steg för Greta Thunberg?

För att fortsätta sin rörelse behövde Greta utöka sin protest och gjorde om hela sin protest till en kampanj för att fler skulle kunna medverka och delta i hennes kamp. Under 2019 tog hennes rörelse ordentlig fart då hon nu hade nått ut internationellt och blev inbjuden till att medverka i nyhetsprogram och klimatkonferenser.

Greta Thunbergs stora genombrott blev när hon i september blev ombedd att tala på FN:s klimatkonferens där hon till skillnad från några tusen åhörare på sociala medier, nu skulle tala till miljoner åhörare på plats, via tv, tidningar och sociala medier.

För att stötta Greta i hennes arbete för klimatet, så valde miljontals personer världen över att strejka för klimatet efter hennes närvaro på klimatkonferensen. Hennes tal gav en så pass stor genomslagskraft att kändisar och influencers började dela Gretas tal och kamp för att stötta hennes arbete. När Greta höll sitt tal till FN höll hon inte igen, utan hon valde att kritisera länder, företag och berättade om hennes avsky över den klimatpolitik som råder i världen idag.

Greta Thunbergs tal har hörsammats om och om igen sedan den dagen och delar av hennes tal dyker fortfarande upp än idag på sociala medier, i tidningar och på olika forum för klimat.

Gör som Greta och tänk på miljön. Ett företag som har miljövänligt tänk är städfirman ishine.se som erbjuder miljövänliga städtjänster i Stockholm.

Alla kan hjälpa till att göra något! Tänk till nästa gång du tex. köper bil! – Läs mer om det här: abbilverkstan.se

Är du intresserad av hur du kan slå ett slag för klimatet? Läs våra inlägg här och se vad som är mest intressant för dig.