Ekologisk hårvård – Var mer naturlig & hjälp miljön!

Med ekologisk hårvård kan man dra sitt eget strå till stacken och vara mer snäll och ödmjuk till miljön. Det finns ett visst samband mellan miljöföroreningar, t.ex. kemiska ämnen och farligt avfall, och människors hälsa. Vi kan inte förneka att vi använder kemikalier i nästan alla delar av vårt liv, till och med i hårvård.

I dag har utseendet blivit en viktig faktor i det sociala livet, och därför försöker människor hitta sätt att uppnå en perfekt och varaktig skönhet och alltid se ut som den bästa versionen av sig själva.

Farliga ämnen i många traditionella skönhetsprodukter

Kemikalier i flaskor
Kemikalier i flaskor

Skönhetsprodukter på marknaden innehåller dock farliga ämnen som kan orsaka olika hälsoproblem på lång sikt: reproduktions- och genetiska skador, cancer och autoimmuna sjukdomar.

De kemikalier som vi utsätter oss för genom hårvårdsprodukter är vanligtvis cancerframkallande eller på annat sätt giftiga och farliga. De inkluderar parabener, sulfater och ftalater, för att nämna några. Dessa ämnen är vanligtvis giftiga för immunförsvaret, reproduktionssystemet och till och med det endokrina systemet, vilket kan leda till alla möjliga sjukdomar.

De flesta syntetiska doftämnen innehåller allergener som kan orsaka olika hudreaktioner, som dermatit eller till och med astmaattacker, särskilt hos personer med känslig hud eller allergier. Därför är det viktigt att undvika att använda produkter med hög koncentration av kemikalier på hud och hår.

Det effektivaste sättet att undvika dessa farliga ämnen är att använda naturliga ingredienser i kombination med egna, hemgjorda produkter. Om man tänker efter har alla traditionella samhällen i århundraden tillverkat sina egna skönhetsprodukter av naturliga källor.

På nätet finns flertalet sidor om hur du kan testa dig fram och göra dina alldeles egna ekologiska hud och hårvårdsprodukter. Läs mer om miljö och hållbarhet här!

Det finns ekologiskt schampo för alla typer av hår!

Ekologiskt schampo finns för lockigt hår så väl som för rakt och stripigt hår, kort hår, tjockt hår, frissigt och så vidare..

Här kan du läsa om hur du förebygger samt reparerar skadat hår

Hur man gör egen ekologisk hårvård – Recept Schampo

Med apelsinolja och kokosolja kan du få ett jättefint mjukt och glänsande hår på naturlig väg. Det ger allt ditt hår behöver och det är gjort av helt naturliga ingredienser! Dessutom är den bästa delen att du har förmodligen redan allt du behöver hemma!

Ekologisk hårvård på kokosolja

Ingredienser till din ekologiska hårkur – Använd följande

  • 1/4 kopp kokosolja, 2 teskedar vegetabiliskt glycerin, 4 droppar eterisk apelsinolja (ca 2 ml)
  • 1 matsked aloe vera-gel (ca 15 ml)
  • 5 matskedar filtrerat vatten (filtrerat vatten är viktigt, eftersom kranvatten kan innehålla klor och fluor som du inte vill ha i ditt schampo)
  • 2 matskedar äppelcidervinäger (ca 30 ml)

Tillvägagångssätt:

1. Lägg kokosoljan i en skål och smält den i mikrovågsugnen i cirka 10 sekunder så att den blir flytande. Om den inte är helt smält, värm upp igen i mikrovågsugn i korta intervaller.

2. När den är flytande, tillsätt apelsinolja och aloe vera-gel och rör om ordentligt för att blanda alla ingredienser.

3. Tillsätt äppelcidervinäger och filtrerat vatten och fortsätt röra tills du har en jämn konsistens.

4. Överför den till en ren glasflaska med ett tättslutande lock (t.ex. en gammal återvunnen schampoflaska). Se till att den är ordentligt försluten när du är klar.

5. Användning: Skaka före användning, massera in i vått hår och hårbotten, låt verka i 2-3 minuter och skölj sedan noggrant.

Här får du ytterligare inspiration till hur du kan göra till exempel egna schampokakor!

Vill du läsa mer om hälsa och livsstil läs mera här! https://emmagranath.se/

Hur du även kan få tillbaka ett friskt hår med UV-borste!

Men då du kommit till ett läge när inget av ovan hjälper dig, finns nu ytterligare ett alternativ som dessutom är organiskt. Det lagar håret på ett sätt som efteråt liknar hårets ursprung. Det är mycket enkelt och du gör det med fördel hemma själv.

  1. Börja med att tvätta ditt hår precis som vanligt och torka med en handduk
  2. Sedan blandar du de två produkterna i en sprayflaska och bara fyller på med vatten för att sedan skaka ihop blandningen
  3. Spraya nu noggrant håret från topparna ända in till roten
  4. Tryck igång din UV-borste och borsta nu noggrant igenom hela håret
  5. Sedan kan du skölja håret precis som vanligt och även avsluta med valfritt balsam.

Kolla bloggen opendooracting för att ta hand om ditt hår på bästa sätt

Mer utförligt teknik om denna metoden finns att läsa på Eyracure och man kan se deras hårprodukter online

Fler tips och råd besök bloggen nyttosmart

Besök bloggen ohmarylane om hår och mode för att lära dig mer om hur ditt hår kan påverka din stil.

Add a Comment

Your email address will not be published.