Extraljus | LED eller Xenon för hållbar energi?

Vad är LED extraljus?

Eftersom led extraljus för bil ännu inte är industristandard får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Det går bra att göra det själv eller på en verkstad. Kärnan i LED är dess lysdioder som avger ett starkt ljus utan en särskilt stor energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Användandet av elektricitet i bilar har idag blivit en viktig fråga och ett led i rätt riktning är användandet av LED. LED Extraljus till bilen har en långsam förbrukningstid och själva materialet i LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar och strax över. Vad som avgör hur lång livstid lampan har beror på hur lampans design ser ut och hur effektivt den avleder värmebildning.
Bland det som utgör hot för LED lampor är speciellt värmeutveckling och detta kan reducera lampans livslängd med upp till 80 procent. Det är skillnad på hur man tillverkade förr och hur man idag sköter tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag ofta håller längre än de gjorde för bara ett par år sedan. Den tidigare nämnda lysdioden är en så kallad ledare som avger ljus när ström passerar genom den och fungerar bara när ström flyter i en riktning. När du ska lysa upp en lysdiod, så är energin som skickas från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis xenon eller Halogen.

Det är än idag Halogen som är mest standard på vägarna, men det är inte långt ifrån att LED börjar ta ikapp. Led extraljus har ett försprång när det jämförs med Xenon lampor. Kostnaden för effektiva lysdioder minskar årligen, vilket gör att fler och fler väljer att konvertera sina extraljus till LED. Tekniken i Led består av ett antal ljusemitterande dioder för att överföra elektricitet från bilen till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och halogenlampor. Ström flyter från katod till anod som överförs genom ett ett material som inte är fullständigt ledande. Det är ledarens om skapar fotoner, som sedan lyser upp vägen framför föraren och bidrar till bättre sikt. Kom ihåg att värmen kan avgöra att livslängden på extraljusen blir längre eller kortare, då LED är väldigt ömtålig när det kommer till värme.

Xenon och energiförbrukning

Xenon är något av de vanligaste alternativen till halogenlampor. Istället för halogen använder sig dessa extraljus av Xenon som är en gas med effektiv antändning. När Xenongasen aktiveras med den elektriska laddningen resulterar detta i att Xenonlamporna kan brännas mycket ljusare än halogenlampor, vilket i sin tur sparar effektivitet och förbättrar estetik och synlighet. Det här ljuset som skapas är mycket skarpare än lysdioder och halogener, men Xenon brukar vara lite mer ömtåliga, samtidigt som de inte är lika hållbara som lysdioder. Xenon extraljus måste bytas ut mer regelbundet än LED och ibland kan det vara så att Xenon förbrukas tidigare än de mer originella glödlamporna.

Med Xenon så blir det dock stor skillnad i jämförelse med halogen extraljus och beroende på färgtemperatur kan du välja en färg som passar dina önskemål. Som med alla lampor, så finns det risk att Xenon kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och strax innan de är utbrända, så kan de ändra färg. Generellt visar flera extraljus led tester att led teknologin är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. En hög procent väljer att konvertera till xenon extraljus, men en viss procentandel av dem som använder det, som så småningom kommer att växla till led extraljus. Även om extraljus xenon är i många fall bättre och tydligare än halogen, så är en hög risk att du får byta ditt Xenon extraljus. Även om man hittar billiga xenon extraljus så kan det bli en dyr resa framöver. Om du har en stor budget och söker efter ett skarpt, men kortvarigt extraljus, så bör du ta dig en extra titt på Xenon extraljus. Men om du letar efter ett långvarigare alternativ, så är det rekommenderat att ta sig en titt på LED extraljus. I denna kategori finns också som en egen produkt som heter LED Ramp.

Slutsats

Även om Xenon ger ett klart och lyxigt ljus så är LED en klar vinnare när det kommer till miljöfrågor.

Missa inte vårt tidigare inlägg om miljöfrågor här